Går det att rättfärdiga askan av 100 000 kronor?

Postad av på jul 19, 2010 i Claras tankar | 0 kommentarer

Almedalsveckan är över för den här gången. Mest uppmärksamhet fick arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins avgång och Gudrun Schymans pengabrasa. Den senare kan vara intressant att analysera lite mer i efterhand.

(Har du missat hela grejer kan du kolla på det här klippet på You Tube.)

Schyman valde alltså att elda upp 100 000 kronor för att illustrera löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

Efter det blev många blev arga på henne. Omtyckta Margot Wallström kallade aktionen skamlig och sa att det måste finnas 60 andra bra sätt att illustrera löneskillnader på. Samtidigt gick några ekonomiforskare ut med att tillintetgörandet av 100 000 kronor indirekt tog pengar från de fattiga till de rika.

Elisabeth Fredell från Statsmissionen, påpekade att pengarna kunde ha använts till något viktigare. Hon fick bland annat medhåll från Lars Ohly som föreslog att man i stället hade kunnat skänka 100 000 till projekt för hemlösa eller arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Aftonbladets Lena Melin sa att nu hade Gudrun gått för långt. Men värst var kanske kritiken från folkpartisten Birgitta Ohlsson.

Schyman själv svarar utförligt på alla synpunkter genom sitt webbutskick Feministbrevet. Hon påpekar än en gång hur lite 100 00 är i förhållande till exempelvis en annons i en större tidning. Hon förklarar också för jag vet inte hur många gånger i ordningen att desperata åtgärder krävs för väcka lönefrågan till liv igen. Hon citerar också Tomas Mazetti som skänte hälften av pengarna som eldades upp. Bland annat ifrågasätter han varför  ” just de 50 000 som användes för att väcka debatten om kvinnors lägre löner borde gå till något annat”? 

Men det känns som att det inte spelar någon roll vad de säger. Folk verkar ha bestämt sig för att Schyman gjorde fel när hon eldade upp pengarna. Det verkar inte finnas någonting som kan rättfärdiga hennes beteende hur rätt hon än har.

Och visst, aktionen var verkligen provocerade. Det gav också Schyman mer uppmärksamhet än vad en annons någonsin hade kunnat göra. Samtidigt är inte all uppmärksamhet bra uppmärksamhet. Tyvärr verkar det som att nästan alla debattar har handlat om själva utspelet i stället för den sakfråga som den skulle belysa.

Kanske gick hon för långt. Men faktum kvarstår. Det skiljer 4700 kronor mellan kvinnors och mäns löner per månad och det tycks ingenting kunna förändra. Inte ens askan från 100 000 kronor. Då , om någonsin, känner man som feminist hur den totala hopplösheten faller över en.

CLARA BERGLUND

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *