Seminarium med Gertud Åström

Postad av på jan 24, 2010 i Evenemang | 0 kommentarer

Det var en liten men tapper och engagerad skara som samlades i Stadsbibliotekets hörsal i onsdags för att lyssna till Gertrud Åström. Rubriken var: ”Världens mest jämställda land…? I Europa??”. Fast Gertrud menade att det egentligen är irrelevant att prata om hur jämställt Sverige är i jämförelse med resten av världen eftersom sanningen är att Sverige inte är jämställt alls. Inget land är eller har varit jämställt någonsin. Istället fokuserade Gertrud på hur lite, eller mycket, ojämställdhet vi har i Sverige och världen. Hon pratade sen om kvinnlig representation och om hur det kännas att arbeta med millimeterrättvisa. Det finns många som tycker att vi ska nöja oss med att 47 procent kvinnor i riksdag och kommuner. Men som Gertrud ser det borde kvinnor kunna representera män på samma sätt som män representerat kvinnor i alla tider.

Gertrud berättade också om hur hon arbetar med jämställdhetsfrågor i ett land där de flesta är övertygade om att vi redan har uppnått jämställdhet. Folk är felinformerade. Samtidigt ser Gertrud hur utveckling går bakåt på många områden. Inom det privata näringslivet finns få kvinnliga chefer. Gertrud oroar sig också för hur det ska gå för alla kvinnor när de blir äldre och de tvingas leva på sin pension. Det nya pensionssytemet är ett mörkt mål på jämställdhetshimlen, menar hon.

Vi tackar Gertrud för den här gången och hoppas att vi ser henne snart igen!

Gertrud Åström föreläste inför en liten men engagerad skara.

Kom ihåg för framtiden. Ronja Gustafsson antecknade flitigt.

Hmm... Åhörarna lyssnade intresserat till Gertruds föreläsning.

Lästips! Gertrud rekommenderade boken "Kvinnor, män och karriärer" av Anita Göransson.

Stora små frågor. Gertrud tror på millimeterrättvisa, hon vill se mer än 50 % kvinnor i riksdagen.

Systerskap framför allt. Att kvinnor inte skulle stödja andra kvinnor tror Gertrud bara är en myt.

Frågestund. Efter Gertruds föreläsning fick hon svara på många frågor från publiken.

Demografi. Gertrud visade hur befolkningen ser ut i olika tider i Sverige och vilka problem det kan medföra för kvinnorna.

Pengar är makt. En kvinna tjänar 1,08 miljoner mindre än en man under sitt yrkesverksamma liv, enligt Gertrud uträkning.

Kom igen! Gertrud tycker det är på tiden att både kvinnor och män engagerar sig och gör något!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *